Annons


Stockholm Furniture Fair – Trender och personliga favoriter.


Ni trodde väl inte att jag helt skulle missa en summering av årets möbelmässa 🙂 När jag jobbade som redaktör på Plaza så tittade man ju på helt andra saker när man gick på mässor, då handlade det om tendenser, trender, nya formgivartalanger osv och nu som inredare har fokus skiftat något. Visst tittar jag fortfarande på trender och tendenser men för mig handlar det ju mer om möbler som ska vara applicerbara i mina projekt och möbler som ska åldras med värdighet i mina kunders hem. Jag tittar på tyger och utförande och provsitter möbler jag tror jag har en kund för. Det tråkiga med sverige är att butikerna oftast har samma leverantörer och liknande sortiment och jag letar oftast efter möbler med internationellt uttryck för lite mer spännande och personliga kombinationer.

Annons

Generellt så tyckte jag verkligen att många av montrarna var riktigt fint gjorda i år och framförallt så kändes det som om alla miljöer var som gjorda för instagram och sociala medier. Vilken vinkel man än fotade från så blev det bra bilder. Kul att dem tänker till lite så inte alla använder sig av samma pressbilder hela tiden. För den här summeringen så fick det bli pressbilder dock 🙂

Ett av mina absoluta favoritsoffbord är Menhir av Pierro Lissoni från Living Divani. Dem är svindyra och jag har bara väntat och väntat på att någon ska göra en variant på dessa och vips så dök de upp som både soffbord och pelarpodier i marmor i Menus monter! Hyfsat prisvärda och otroliga dekorativa i sin enkelhet. Många har ju pratat om mörka tider politiskt i hela världen och som nu ger avtryck i våra hem, och visst är det så till viss del, men jag tyckte nog att jag såg lika stor del optimism och ljushet och jag skulle nog vilja kalla nästa stora färgpalett för ”African Nudes”. Tänk beiga och mjölkiga toner likt savann, klippor och sanddynor i öknen i vackert samspel med möbler som andas lika mycket poesi som genomtänkt hantverk. Jag tror den mörkare inredningen är long gone och nu är vi återigen tillbaka i det ”ljusa och fräscha” men med tydliga naturinfluenser från världens alla hörn.

Två av mina absoluta favoriter är Monica Försters bord Pond för Swedese. Älskar att det är i limestone också. Tror vi kommer få se fler och fler stensorter poppa upp på möbler och i våra hem framöver som byter bort både carrara och terrazzo. En annan favorit spanade jag redan in när jag var på besök på Alma i Stockholm, nämligen lampan W171 Alma ritad av Tham Widegård för Wästberg. Otroligt elegant!

Svart marmorbord, svart sidobord, podier och spegel från MENU. Golvlampa från Northern Lighting. Stol Verve från Frederica.

 

Barstolar In Between från &Tradition. Lampor Knot från Brokis. Soffbord från Juul. Soffa September i färgen Ash/Lava för Menu. Vas Mist Vase för Nude.

Sedan visades två återlanseringar som jag tyckte var superfina! Blev helt kär i Gemlas Archive-stolar från 1910 som visades i svartmatt utförande. Gillar att silhuetten är något nättare än deras senare stolar och dem är extra fina att blanda i olika modeller och detta är verkligen en sån stol som jag tror kommer åldras vackert! Ska nog slå till på dessa! Carl Hansen & Son återlanserade Hans J Wegners stol CH23. En av de finaste stolarna han gjort tycker jag!

En annan favorit från mässan var Mattias Stenbergs soffa Como för IRE. Mattias är så otroligt skicklig på att hitta den perfekta balansen i en möbel. Tycker proportionerna på denna är så fina och allra finast är den faktiskt som 2-sits.  Skulle vilja testa den i ett lite tokigare tyg med mycket struktur för att skapa en clash i det minimala och eleganta.. Får se om någon kund fattar grejen, om inte så har jag den gärna hos mig! 🙂

Rotting är väl något som aldrig kommer vara omodernt, otroligt tidlöst. Gärsnäs visade Pierre Sindres nya fåtölj Dandy på mässan. Riktigt fin! Skulle dock önska att man som tillval kunde få den med stickning i samma färg som lädret i den som är i svart utförande. Skulle bli så mycket snyggare tycker jag.

Blå Station är kända för sina möbler med inriktning på offentlig miljö men i år visade dem en modulsoffa samt fåtölj i serien Bob. Sådär bulkig, bastant och oskadinavisk som det nu ska vara! Och jag gillar det!

Jag använder Ogeborgs mattor i nästan alla mina projekt, helt enkelt för att det inte är många andra som kan mätas med deras kvalité. I år nosade jag upp en underbar ny färg, Astro Light Peach som jag redan hittat en miljö för. Tror jag ska beställa den i 25 mm så den blir extra fluffig och härlig! Jag tyckte även att &Traditions bildmaterial var väldigt fint! Ovan bild på Moor Rug. Soffbord Brus för Källemo. Trots att jag är lite trött på mässing så tyckte jag att vägglampan Moon av Michel Bussien för Örsjö Belysning var otroligt fin! Jag skulle vilja ha dem i brons dock! 🙂

Gillade verkligen träningskollektionen som Tingest även visade på Formex. Snyggt jobbat!

En annan färgskala som ingen kan ha missat på mässan var den rosa/röda/orangea. Note Design Studio använde hela paletten i olika variationer i sin restaurang på mässan samt i Ogeborgs monter. Vi såg även en fantastisk miljö målad i en tuggummirosa kulör i Lotta Agatons trendutställning. Min absoluta favoritmiljö från den utställningen! Vågad, rolig och personlig! Well done Lotta! (Bild lånad via Dezeen)

Sammantaget så tyckte jag att det var en bra mässa med många fina nya produkter! Det var tydligt att det inte är någon specifik stil som råder just nu och det var glädjande att se att alla material, former och färger är välkomna! Nu längtar jag dock väldigt mycket till Milano.. Det är där jag kommer glida omkring helt lyrisk – mina förväntningar är skyhöga… 😉

 

 

 

LÄS OCKSÅ

DELA (34)
PINNA

Kommentera | Translate
Laddar